Soutěžními dny budou středa a čtvrtek. Prezident CBA Aleš Svojanovský s poradcem pro mezinárodní aktivity CBA Miroslavem Černíkem jsou řídícími jakostních komisí v obou kategoriích světového šampionátu, v jejich gesci je tedy zajištění objektivního hodnocení koktejlů vytvořených soutěžícími barmany.

Středeční dopoledne na kongresu navíc vyplní již tradiční tasting seminar pro členy jakostních komisí, které tvoří třicítka prezidentů vybraných národních asociací. Seminář pořádají zástupci CBA, letos se uskuteční jeho čtvrtý ročník. O účast v něm je obrovský zájem, jenž převyšuje jeho kapacitu.

„Pomocí různých pomůcek testujeme senzorické schopnosti účastníků. Nejen to, jestli jsou schopni rozeznat různé chutě a vůně, ale také jak rychle. I rychlost je při posuzování soutěže velmi důležitá,“ shrnul ve stručnosti podstatu workshopu Miroslav Černík, jeden z jeho autorů.

Seminář vedení CBA připravilo ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, kromě samotného testování je přichystána i prezentace o fungování smyslových receptorů v lidském organismu. „Organizace takové akce není zrovna jednoduchá, už jen tím, že větší polovinu mého kufru zabírají zkumavky a další pomůcky,“ uvedl prezident CBA Aleš Svojanovský.

Dodal, že ne každému člověku jsou dány vlohy pro perfektní vnímání chutí a vůní. „Je to prostě dar od Boha. Přirovnáváme to například k hudebnímu sluchu, což každoročně potvrzují výsledky testování. Pro zajímavost, nejlepších výsledků opakovaně dosahují komisaři z asijských zemí – Singapuru, Hongkongu a Japonska. Ve srovnání se zbytkem světa jsou jejich schopnosti o deset procent lepší,“ poukázal Aleš Svojanovský na perfektní senzorické vybavení Asiatů.