Whisky World Bar Competition je určena všem barmanům a barmankám, kteří mají rádi výzvy. Nezáleží na tom, v jakém typu podniku a kde v České republice pracují, ale na jejich kreativitě a ochotě učit se novým věcem. V úvodní části soutěže jde hlavně o to vymyslet na bázi přidělené whisk(e)y zajímavý, a přitom jednoduchý drink kategorie Highball a náležitě ho promovat v baru i na sociálních sítích. Následně dostanou větší prostor rovněž aktuální barové trendy.

Prvním důležitým krokem, na který mají soutěžící čas do 13. září, je registrace. Přihlášky přijímá whisky ambassador společnosti Stock Plzeň-Božkov Michal Marešovský na e-mailu whisky.ambassador.stock@gmail.com. Stačí mu napsat své jméno a kontaktní údaje, hlavně název a adresu baru, ale také své telefonní číslo.

Při vymýšlení soutěžní receptury budou přihlášení barmani a barmanky pracovat s whisk(e)y Johnnie Walker Black Label, Jim Beam Black nebo Dubliner. Konkrétní značka jim bude přidělena losem, v baru ale musejí mít zalistované všechny tři. Soutěžní zadání spočívá v tom vymyslet na bázi dané whisk(e)y originální Highball, který bude kromě alespoň 3 cl destilátu obsahovat ještě minimálně 2 cl nějaké domácí ingredience (shrub, cordial, pyré atp.) a bude dolitý perlivým nealko nápojem, který může – ale nemusí – být rovněž vlastní výroby.

Recepturu drinku je třeba nejpozději 27. září nahrát na web České barmanské asociace, Whisky World by Stock Plzeň-Božkov je totiž součástí její Czech Bartenders League.

Od 30. září do 20. října budou soutěžící prezentovat a prodávat svůj drink v domovských podnicích a promovat ho na Instagramu, a to pod hashtagem #whiskyworldbystock. Namíchat jejich výtvor by kromě nich měli umět i všichni baroví kolegové, což během svých návštěv prověří zástupci Stocku a CBA, na nichž bude hodnocení a výběr dvanácti finalistů.

Jména postupujících barmanů a barmanek budou zveřejněna 21. října. O osm dnů později se v Praze uskuteční masterclass, na kterém se tucet finalistů dozví zadání, jehož naplnění rozhodne o konečném vítězi. Losem jim opět bude přidělena báze, tentokrát z širšího portfolia whisk(e)y, jež má Stock Plzeň-Božkov v distribuci. Na vypracování receptur a jejich nahrání na web CBA dostanou čas do půlky listopadu.

Finále je naplánováno na 19. listopadu. Bojovat bude rozhodně o co – odměnou pro vítěze je totiž stáž v Londýně pod vedeném Alexe Kratěny a Robina Kolka. Soutěžící na druhém místě obdrží šek v hodnotě 10 tisíc korun a pro třetího v pořadí je v podobě šeku nachystána odměna ve výši 5 tisíc korun.