Hlavní partneři:  
   
ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE
member of International Bartenders Association
      

« zpět

Vlastní led i nakuřování dřevem. Junioři v Kroměříži inovovali

7. 2. 2019
Dvacet juniorských barmanů a dvanáct baristů stejné věkové kategorie se ve středu 6. února mezi sebou utkalo na tradiční Kroměřížské koktejlové soutěži. Dvacátý ročník eventu pro studenty škol s gastronomickým zaměřením pořádá Střední škola hotelových služeb Kroměříž.
Barmani měli za úkol namíchat tři porce fancy koktejlu dle vlastní invence a jednu porci vylosovaného klasického drinku – buď Gimletu, nebo Martini Dry. Ve volné kategorii bylo podmínkou použití minimálně dvou centilitrů ginu Master’s, který v České republice distribuuje společnost Zanzibar.

Bývá zvykem, že přední příčky juniorských soutěží obsazují především dívky, a nejinak tomu bylo letos v Kroměříži. Z vítězství v kategorii barmanů se radovala Nikola Varvařovská z brněnské SŠ Charbulova s drinkem Grep Master’s (gin, lime vert liqueur, rose sirup, grepový fresh, citronový fresh, tonik). Na druhém místě skončila Nicola Carajiová ze SHŠ Bukaschool Most a třetí nejvyšší počet bodů od komisařů obdržela Barbora Kociánová z pražské SSŠG Svidnická.

„Navzdory jejich věku jsme u několika mladých barmanů byli svědky prvků, které vídáme v barech té nejvyšší úrovně. Mám na mysli například použití speciálně tvarovaného ledu vlastní výroby,“ pochválil účastníky za inovativnost hlavní komisař soutěže Radek Poláček.

Baristé měli kromě klasického espressa a cappuccina připravovat také volný nápoj, který musel obsahovat produkt Chai Latté od partnerské značky David Rio. „I tady jsme viděli velmi zajímavé kreace a postupy, třeba použití čerstvého zázvoru nebo nakuřování drinku dřevem,“ dodal Radek Poláček s tím, že soutěžící byli nezvykle motivováni také prize money pro první tři místa ve výši pěti, tří a dvou tisíc korun.

Vítěznou baristkou se stala Nicola Carajiová ze SHŠ Bukaschool Most s volným drinkem Smoked (espresso, tiger spice chai, mléko, Bucanero Elixír, pralinkový sirup, smetanová pěna). Z druhého místa se radoval Ted Zahradil soutěžící v barvách Kávovary.cz a třetí příčku obsadila Nikola Valentovičová ze SOŠ a SOU Polička.

Poděkování patří nejen pořadatelské SŠHS Kroměříž za uspořádání a přátelskou atmosféru, ale také partnerům soutěže – společnostem Zanzibar s.r.o., Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, s.r.o., Karlovarské minerální vody, a.s., JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o., GastroKafe CB s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., SCA Morava, s.r.o., Espresso, s.r.o., Montycon gastro s.r.o., Candola s.r.o., Espresso Professional, s.r.o., Kavovary.cz, Lohas s.r.o., Josef Manner s.r.o., AQUALINK s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK, a.s.
21. - 24. 2. 2019
TOP GASTRO & HOTEL 2019
27. 2. 2019
27. 2. 2019
27. 2. 2019
27. 2. 2019
Nabídka zaměstnání
Mediální partneři
Odborní partneři