Až do loňska platilo, že CBA ročně (spolu)pořádá několik soutěží seriálu Professional Cocktail Competition, z nichž prostým bodovým součtem vzejde Barman roku. Nyní se však do tohoto žebříčku budou započítávat zejména výsledky ze soutěží významných brandů pořádaných partnery CBA. Mezi tyto soutěže patří například Diageo Reserve World Class Competition, Chivas Masters, Fernet Stock Summer Inspiration nebo International Rudolf Jelínek Cup. Nejlepších 15 účastníků celého ročníku Czech Bartenders League 2019 postoupí do závěrečného finále, prestižní Grand Prix CBA, které se uskuteční na začátku roku 2020. Jeho vítěz se stane Barmanem roku a bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa – World Cocktail Championships 2020.

Nový model bude dle názoru vedení CBA lépe odrážet statut Barmana roku – nejlepšího bartendera v zemi pro daný rok, který vzejde z výsledků těch nejprestižnějších soutěží konaných na území republiky. Zároveň změna zmírní dopad nepříznivých okolností, které tuzemské soutěžní barmanství v posledních letech ovlivňovaly.

„Soutěží jsme v Česku měli každý rok požehnaně, nicméně gastronomie momentálně zažívá kritický nedostatek personálu. Ten se začal projevovat v několika formách – nižší motivací barmanů se do soutěží zapojovat, nedostatkem volného času barmanů na přípravu a nižším počtem barmanů schopných zvládnout kvalitativní laťku soutěží,“ uvádí prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

„Propojení soutěží velkých značek s CBA je zajímavé. Může to být spolupráce přínosná pro všechny tři strany, tedy zástupce značek, CBA i samotné barmany,“ myslí si Petr Kymla, ambasador soutěže Diageo Reserve World Class Competition pro Českou republiku.

Historie Czech Bartenders League se letos začne psát pilotním nultým ročníkem. „Předpokládáme, že její podobu budeme postupně kosmeticky dolaďovat. Pro příští rok díky tomu už chceme mít připravený stoprocentní produkt včetně například vlastního loga či webu,“ dodává Aleš Svojanovský.

První soutěží nultého ročníku Czech Bartenders League bude národní kolo Calvados Nouvelle Vogue International Trophies, které se uskuteční 17. února v prostorách brněnského centra Abzac. Jeho vítěze navíc ještě čeká světové finále v Normandii.

Soutěže zařazené do Czech Bartenders League 2019 o Barmana roku:

- Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2019 (CBA)
- Mattoni Grand Drink 2019 (Karlovarské minerální vody + CBA)
- Chivas Masters 2019 (Jan Becher – Karlovarská Becherovka)
- Becherovka Punch in da House 2019 (Jan Becher – Karlovarská Becherovka)
- International Rudolf Jelínek Cup 2019 (Rudolf Jelínek)
- Diageo Reserve World Class Competition, 1. kolo (Ultra Premium Brands)
- Diageo Reserve World Class Competition, 2. kolo (Ultra Premium Brands)
- Fernet Stock Summer Inspiration (Stock Plzeň-Božkov)
- Whisky World Professional Cocktail Competition (Stock Plzeň-Božkov)