Úkolem soutěžících bude vytvořit short či long drink založený na alespoň 3 centilitrech calvadosu lahvovaného ve Francii. Calvados je jistě zajímavou bází, avšak ve srovnání s whisky, rumem či ginem v barových provozech nebo soutěžích méně často využívanou. Aby to účastníci měli o to složitější, je tématem letošního ročníku soutěže zelenina. Koktejl tedy zároveň musí obsahovat alespoň jednu ingredienci spadající do této kategorie.

„Tipuji, že z velké většiny nakonec půjde o zeleninové freshe. Výhodu tohoto zadání mohou barmani shledat ve tom, že jablka se chuťově dobře pojí téměř s čímkoliv. Zelenina je obecně velice specifická, těším se proto na zajímavé drinky obsahující zdraví prospěšné složky, což odpovídá dnešním trendům,“ uvádí viceprezident CBA a garant soutěže Roman Uhlíř.

Tato soutěž s bohatou historií se v České republice koná poprvé, když IDAC oslovila zástupce CBA skrze Mezinárodní barmanskou asociaci. Atraktivitu prvního českého ročníku podtrhuje fakt, že vítěz profesionální i juniorské kategorie postoupí do globálního finále, které se uskuteční na konci března ve francouzském Caen ležícím v regionu Normandie.

Výsledky soutěže se taktéž započítají jako první sloupeček bodového hodnocení do každoročního seriálu CBA o Barmana roku. O pořadí bude rozhodovat tříčlenná porota složená z osobností české barmanské a sommelierské branže. Součástí programu bude také degustace calvadosu.


Z čeho se bude míchat?

Ultra Premium Brands
Roger Groult Pays d`Auge 3yo
Roger Groult Pays d`Auge 8yo

Bacchus Vins & Champagnes
Christian Drouin Selection
Christian Drouin Rérerve des Fiefs Pays d`Auge

Global Wines & Spirits
Calvados Papidoux Fine
Calvados Papidoux V.S.O.P.
Calvados Papidoux X.O.


Časový harmonogram:

Junior Cocktail Competition
8:30-9:00 registrace
9:00-9:15 rozprava
9:20-10:00 písemný test
10:30 zahájení soutěže
14:00 předpokládané ukončení soutěže
14:30 vyhlášení výsledků

Professional Cocktail Competition
12:00-12:30 registrace
12:45-13:00 rozprava
13:00-13:30 písemný test
14:00 zahájení soutěže
18:00 předpokládané ukončení soutěže
18:30 vyhlášení výsledků