Porota ve složení Jan Kuchař, Milan Zaleš a Milan Mriglod ocenila skvělou komunikaci Tomáše Nyáriho s publikem i nápaditost drinku Cowboy tohoto třicetiletého barmana. Ten se skládal z rumu Pampero Aniversario, domácího tonka bean cordialu, domácích meruňkovo- pomerančových bitters, kapky absinthu a zástřiku z pomerančové kůry.

„Logo Pampera tvoří silueta kovboje, proto jsem se svůj koktejl snažil designovat do tohoto tématu,“ poznamenal Tomáš Nyári nedlouho po vyhlášení výsledků.

Drink míchal naběračkou v měděném kotli s podomácku vysekaným velkým kvádrem ledu uvnitř. Servíroval jej do keramických misek na hromádky vysypaného písku. „Kovbojové často žili takový prašný, kočovný život, proto ten písek. V běžném provozu bych ale asi neměl odvahu ho použít, paní uklízečky by mi určitě nepoděkovaly,“ dodal s úsměvem Tomáš Nyári, který zcela jednoznačně na pódiu udělal největší show ze všech účinkujících.

Skláněl se s kotlem k první řadě hlediště a ukazoval publiku svůj ledový kvádr. Po naservírování povinných porcí drinku pak zbytek slil do skleněné nádoby ve tvaru pušky a poslal mezi diváky k ochutnání, aby pracně vytvořené dílo nepřišlo zbytečně nazmar.

„Tomáš je velmi zkušený barman oplývající dary, které jsou pro toto řemeslo klíčové – bezprostředností, přirozeností, citem pro detail i chuť, komunikačními schopnostmi. Lidé přece do baru chodí nejen za skvělým drinkem, ale také za barmanem, jenž často plní roli jakéhosi osobního psychologa,“ ocenil porotce Jan Kuchař ze společnosti Stock komplexnost vítězného soutěžícího.

Toho zaujalo, že čeští barmani jsou stále schopní přicházet s něčím novým. A že častý kámen úrazu, zbožíznalství, bylo v Pampero Cupu tentokrát na vysoké úrovni. „Kluci by neměli zapomínat především na dvě věci. Že v jednoduchosti je krása a že ďábel se ukrývá v detailu. Dodržování těchto pravidel odlišuje úžasné a trendy bary od těch průměrných,“ dodal Jan Kuchař s tím, že velké ocenění si za své vystoupení zaslouží Petr Špák, který se jako student nástavbového studia na střední gastronomické škole nebojí postavit po bok tak ostřílených borců jakým je například Martin Vogeltanz.

Právě Martin Vogeltanz si stříbrným umístěním z Pampero Cupu upevnil vedoucí postavení v Barmanovi roku a před poslední soutěží sezony má na svého pronásledovatele Jana Lukase náskok tří bodů.

COWBOY
Tomáš Nyári

6 cl Pampero Aniversario
1,5 cl home made tonka bean cordial
2 střiky home made apricot-orange bitters
splash absinthe
pomerančový peel