LIBOR ANDLA

27 let, narozen v Ostravě. Zájmy: chození po horách, cestování, fotografování, marketing sociálních sítí, objevování nových chutí

Ohlédnutí za národním kolem Tea Masters Cup (Tea Preparation)

Pro přípravu ve „volné disciplíně“ jsem si vybral gruzínský čaj pana Ramíze. Tento čaj mne oslovil hned při našem prvním setkání. Bylo to v Gruzii, kam jsem zamířil společně se zkušeným čajovým obchodníkem Petrem Sičou, jenž takto vyhledává malé a domácí producent čaje. Oblíbená je tam spíše koncentrovanější verze čaje ve velkých porcelánových konvicích. Podává se pak dolévaný horkou vodou, kterou je možné doplnit sladidlem v podobě marmelády či naložených třešní. Tuto přípravu jsem spolu s příběhem o mé cestě a zážitcích použil na Tea Masters Cupu.

Moment, který mě přivedl k čaji

Bylo mi 20 let a jako student jsem rád chodil do čajovny. Líbilo se mi její příjemné prostředí, do budoucna jsem přemýšlel o absolvování čajového kurzu. Pak přišel den poslední neúspěšné univerzitní zkoušky a já jsem hned dostal nabídku od majitele čajovny, jestli u nich nechci pracovat. Strávil jsem tam pět let, našel si přátele na celý život, naučil se vše možné o čaji, nahlédl do gastronomie, umění improvizace i mezilidské komunikace. Postupně jsem prošel všemi pozicemi včetně provozního vedoucího.

Profesní dráha

Odešel jsem z Čajovny na Větrném kopci a chtěl se dále realizovat, ideálně založením čajového festivalu v rodné Ostravě. Prostě nějak oživit dění v čajovém světě a zkusit ho naladit na podobnou vlnu, jak se to v posledních letech povedlo baristům. Tak jsem se dostal k Jiřímu Boháčovi. Po pár rozhovorech jsem se ocitl na první soutěži pořádané pod hlavičkou Czech Teatenders – čajové sekce České barmanské asociace. Kromě spousty dobrých lidí, příjemné atmosféry a laskavosti mě nadchl nový směr použití čaje jinde než jen na polštářích v temné čajovně. Momentálně působím jako teatender a barman v novém pražském baru Crazy Daisy.

Cíle pro světové finále

Není třeba klást si malé cíle a myslím si, že pod vedením Jirky Boháče budeme dobře připraveným týmem. Třeba se jednomu z nás může povést zaútočit na přední místa. To by byla skvělá vizitka úrovně české čajové kultury ve světě.