JAKUB RYŠAVÝ

25 let, narozen v Uherském Hradišti. Zájmy: čaj, historie, hra na bicí, práce se dřevem

Ohlédnutí za národním kolem Tea Masters Cup (Tea Degustation)

Díky předchozí účasti v jiné disciplíně jsem na Tea Degustation už neměl takové nervy. Zároveň jsem si však příliš nevěřil, takže jsem nevolil taktiku za každou cenu rychle odevzdat výsledky a více jsem se soustředil na degustaci jednotlivých vzorků. Na soutěži mi přišlo zajímavé zejména místo a čas konání. Čajomír fest oplýval určitou syntézou moderní barmanské práce s tradiční čajovou kulturou se vším, co k ní patří.

Moment, který mě přivedl k čaji

Asi ho nedokážu konkretizovat. Čaj piji s určitou vášní již asi 12 let, od střední školy jsem potom pracoval v Čajovně pod Kaštany v Uherském Hradišti, odkud pocházím. Časem se z toho ale stal spíše vítaný příjem peněz ke studentskému rozpočtu a vášeň trochu opadla. Když jsem minulý rok dokončoval vysokou školu, což se mi mimochodem nepodařilo, rozhodoval jsem se, co dál, jak se postavit na vlastní nohy. Našel jsem příležitost pracovat v Čajovně a kavárně Leyaly, kde mě do provozu zaučoval kamarád a kolega Karel Veverka. Jemu vděčím za to, že jsem čaji zase propadl a začal se mu věnovat víc do hloubky.

Profesní dráha

Momentálně pracuji na pozici jednoho z provozních v brněnské čajovně Leyaly, když je potřeba, tak stojím za barem. Zatím nemám žádný důvod měnit. Co se týče mých dalších aktivit, chtěl bych se více angažovat v sekci Czech Teatenders. V kombinaci se super kolektivem a parádní myšlenkou, kterou sdílím, rád v budoucnu přiložím ruku k dílu.

Cíle pro světové finále

Dostat ze sebe maximum. I když to zní jako klišé, neberu to na lehkou váhu. Snažím se dodržovat určité dietetické předpisy a trénovat, jak se dá, což je vcelku příjemná příprava. V neposlední řadě doufám, že si to pořádně užijeme, nabereme zkušenosti a poznáme mnoho zajímavých lidí z oboru.