Černá vázanka, černé sklenice, drink pojmenovaný Mattoni in Black. Stylizace do smuteční barvy nakonec Raitisi Akerblumsovi z Lotyšska vynesla radostný postup do finálové pětice Mattoni Grand Drink 2017.

Svůj koktejl tenhle současný prezident Lotyšské Barmanské Federace vytvořil z malinového a třešňového džusu, Falernum sirupu, trhané rukoly, Angostura bitters a samozřejmě minerální vody Mattoni. Ozdobil jej malinou, pomerančovou kůrou, vanilkovými semínky a šáchorem.

„Soutěž pro mě byla hlavní letošní výzvou. Vrátil jsem se na ni totiž po rovných deseti letech. V roce 2007 jsem na Mattonce bral čtvrté místo, teď jsem se zúčastnil superfinále, takže jde o podobný úspěch,“ zhodnotil Raitis svůj výkon.

Zkušený barman začínal svou kariéru v jednom z nejstarších barů v Rize, v Balzams baru pojmenovaném podle lotyšského národního bylinného likéru. Na tomhle místě v historickém centru hlavního města se tradičně u drinků scházejí diplomaté a zaměstnanci sousedních ambasád.

Po několika letech se rozhodl trochu procestovat svět, byl například u otevření největšího z globální sítě Buddha barů, jenž se nachází v Moskvě. Poslední čtyři roky pracuje jako barmanažer Olympic Voodoo Casina v Rize, jednoho z největších evropských kasin.

Do toho plní roli technického a chuťového komisaře na soutěžích, učí mladé talenty ve výcvikovém centru federace a měnit to v nejbližší budoucnosti nehodlá. „Můj život zahrnuje cestování, potkávání dobrých lidí a navštěvování krásných míst,“ pochvaluje si závěrem.