e-mail
heslo

Reset hesla |Stát se členem

MENU
ZAVŘÍT
VŠECHNY SEKCE ASOCIACE

CZECH MIXOLOGIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • KLUBY

MISTR KÁVY

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH FLAIR TEAM

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • ŘÁD KLUBOVNY

CZECH TEATENDERS

ZPĚT

  • O SEKCI
  • AKCE
  • TEA MASTER CUP
  • SOUTĚŽE JTC

CZECH BEER SPECIALIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH MIXOLOGIST
O SEKCI

ZPĚT

CZECH MIXOLOGIST
KLUBY

ZPĚT

MISTR KÁVY
O SEKCI

ZPĚT

CZECH FLAIR TEAM
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
TEA MASTER CUP

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
SOUTĚŽE JTC

ZPĚT

CZECH BEER SPECIALIST
O SEKCI

ZPĚT

Emeritní klub CBA

  zpět

Jiří Bartoň

* 2. 10. 1928 - † 21. 4. 2015, Brno

"U Sachra byla podlaha z čokolády"

Je zapřísáhlým vyznavačem barmanského desatera, cti a profesionality. Jako dlouholetý pedagog hotelovky na brněnské Bosonožské ulici nese výraznou zásluhu na výchově předních českých barmanů. V číšnickém umění nejvyšší úrovně pak reprezentoval Jiří Bartoň starší svou vlast na několika kontinentech.

Po vyučení v Liberci působil v Lázních Bohdaneč, načež se uplatnil jako commi (pomocný číšník) francouzské restaurace v karlovarském hotelu Pupp. Po vojně zamířil do hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně a v Krkonoších strávil pět let, než se přestěhoval do Brna.

Nějaký čas strávil v tamním Grandu, aby poté většinu svého profesního života, bezmála tři desetiletí, zasvětil práci v hotelu International. „Znám tu budovu od střechy až dolů po nájezdové rampy, každý kout,“ tvrdí. 29 let práce pod jedním ředitelem dává každému za profesní vzor. „Dnes zaměstnanci mění místa jako košili. Jenže to mělo svou výhodu. Vztahy mezi vedoucím a podřízenými se otevřely, on o nich měl přehled, a na tomto základě vybíral adepty na účast na zahraničních akcích,“ vysvětluje.

Poprvé vycestovat do kapitalistické ciziny se mu téměř povedlo v padesátých letech, kdy v bruselském Atomiu otevírala československá restaurace a on dostal nabídku pracovat zde jako commi. „Jenže zrovna tehdy se můj bratr rozhodl emigrovat do Austrálie. Od té doby jsem to samozřejmě měl takzvaně polepené. Brusel padl, přestože jsem francouzštinu dřel jako blázen,“ vzpomíná Jiří Bartoň.

Za ostnatý drát se nakonec dostal hned několikrát. A byly to neocenitelné zkušenosti. Nejvíce si pochvaluje štace ve vídeňských podnicích Intercontinental a Sacher, kde pořádali „Kulinarische Wochen“ se zaměřením na československou kuchyni. „Přišli jsme po Francouzích a mysleli si, že nebudeme mít co dělat. Ale od prvního večera jsme nevěděli, kde nám hlava stojí,“ popisuje. Nejvíce prý cizinci šíleli po svíčkové a bažantovi, a to nejen v Rakousku.

U slavného Sachra zase sám obdivoval mistrovství tamních cukrářů, které nazývá doslova koncertem. Ti dokázali jejich světoznámý dort pokrýt naprosto hladkou vrstvou čokoládové polevy. „Zem ve výrobní místnosti byla celá pokrytá čokoládou. Podlaha prosvítala pouze skrze vyšlapané chodníčky,“ všiml si. V jiné místnosti zase seděla skupina Jugoslávek, jež denně upletly dva tisíce košíků. V těch se Sachrovy dorty díky své dobré trvanlivosti mohly letecky distribuovat do celého světa.

Účasti na světové výstavě pořádané v roce 1970 v japonské Osace předcházela pečlivá jazyková příprava. Díky tomu pak mohl personál včetně Jiřího Bartoně Japoncům v jejich rodné řeči povědět, že právě mají na stole bažanta se zelím a knedlíkem. Japonštinu celý tým doma piloval sedm měsíců. Napočítat se naučili do milionu. „Podepsat se ale nezvládl nikdo z nás, to bylo příliš těžké,“ usmívá se.

Přímo za barem nikdy nepracoval, ale barmanů si vždy velmi vážil. O problematice si dokázal utvořit značný přehled a stal se rozhodčím barmanských soutěží. To uplatnil i ve výchově svého syna Jiřího, který v České barmanské asociaci zastává funkci generálního rozhodčího.

Svět barmanů 1/2023

OFICIÁLNÍ ČASOPIS CBA

Svět barmanů 1/2023

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLEDÁTE PRÁCI V OBORU?

Gastrojobs