„Právě tady před pěti lety celá historie čajového soutěžení pod hlavičkou České barmanské asociace začala. Koncept soutěže od té doby prodělal mírné změny, především zkrácení soutěžního času z 20 na 12 minut. Při tvorbě volného nápoje je důležité zapojit moderní trendy čajové mixologie jako cold brew, speed infusion či bitters,“ vysvětlil vedoucí čajové sekce CBA Czech Teatenders Jiří Boháč.

Letošního ročníku Oxalis – Czech Teatender Cupu se zúčastnilo 14 studentů z 9 středních hotelových a gastronomických škol. Účastníci měli splnit hned několik úkolů. Nejdříve v blind tastingu nálevů správně určit čtveřici z osmi vybraných čajů. Poté připravit nálev klasického zeleného čaje, a nakonec připravit čtyři porce nealkoholického sparkling koktejlu za použití čaje z portfolia společnosti Oxalis.

Podle hodnocení komisařů se nejvíce dařilo Janě Večeřové ze SOŠ a SOU Polička. Ta ve svém drinku Enlightenment použila čaj Malý Buddha, ananasové pyré, vaječný bílek, karamelový sirup Monin a nealkoholický Bohemia Sekt. Koktejl ozdobila drceným červeným pepřem a ananasovým prachem.

Druhá skončila Dominika Hoffmannová (SHŠ Bukaschool Most) a třetí místo obsadil Matej Janíček (HA Ľ. Wintera Piešťany).

Poděkování za uspořádání soutěže patří ostravské Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství AHOL, poděkování za podporu pak partnerovi soutěže, společnosti Oxalis.