Již šestnáctým rokem se dne 5.prosince 2016 konala v hotelu International Best Western Premier, Brno mezinárodní soutěž mladých somelierů a barmanů „Brněnský Vánoční pohár“. Tuto soutěž jako každoročně vyhlásila Střední škola Brno, Charbulova, p.o., v zastoupení RNDr. Janou Markovou, ředitelkou školy.
Odbornou garanci nad barmankou částí soutěže zajistila Česká barmanská asociace zastoupená panem Radkem Poláčkem.
Soutěže barmanů se zúčastnili junioři z celé ČR a Slovenska. V soutěžním klání se potkalo 33 soutěžících, aby porovnali své odborné dovednosti získané nejen v oblasti nápojové gastronomie v oboru barman, ale i ve vystupování a komunikaci s hostem. Soutěžící připravovali míchané nápoje v kategorii fancy cocktail, kterými mohli okouzlit nejen nespočet diváků, ale hlavně odbornou porotu složenou z certifikovaných komisařů CBA, pod přísným dohledem hlavního komisaře pana Karla Mayera. Podmínkou účasti byla příprava tří porcí míchaného nápoje a jedné porce povinného nápoje Bohemian Sour v celkovém časovém limitu šesti minut. Soutěžní nápoj musel obsahovat minimálně 2 cl produktu Bohemia Honey z portfolia společnosti Rudolf Jelínek. Soutěžící měli k dispozici sirupy společnosti Monin a z průmyslově vyráběných nealko nápojů nápoje firmy Coca-Cola.
V průběhu soutěže společnost Rudolf Jelínek připravila zajímavou prezentaci pro zúčastněné pedagogy na téma e-learning s podrobným výkladem a popisem online simulace výroby ovocných destilátů.
Soutěžní klání skončilo v pozdních odpoledních hodinách vyhlášením výsledků.
Výsledky v barmanské části soutěže:

1. místo Špák Petr SSŠG, Svídnická Praha
2. místo Marková Klára SŠGOS, Frýdek Místek
3. místo Kulich David SŠHS, Kroměříž

Závěrem mi dovolte popřát vítězům a všem účastníkům mnoho zdaru a dobrých nápadů pro další ročník tak příjemné akce, jako byla tato soutěž „Brněnský Vánoční pohár 2016“. Komisařům a organizačnímu týmu vyslovit díky za dobře odvedenou práci a v neposlední řadě Mgr. Radku Bušinovi, tajemníku soutěže a managementu SŠ Brno, Charbulova za přípravu a realizaci této soutěži.

Vítězná receptura:
Soutěžící: Špák Petr
Název drinku: Havana Dream

1,5cl Havana Club 7 y.o
2 cl Bohemia Honey
0,5cl vanilka sirup Monin
2cl Cappy hruška
2cl egg white
1cl citron fresh
1dsh bitter Riemerschmid angostura

Ozdoba: Vanilkový lusk, citronová kůra
Způsob výroby: Šejkr



Radek Poláček
Garant soutěže