Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 vyhrál reprezentant České republiky a viceprezident České barmanské asociace Martin Vogeltanz. Povedlo se mu to v konkurenci 19 špičkových barmanek a barmanů. romě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10.000 dolarů. Vítězný koktejl Nature bude i v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

 

Drink Nature obsahuje také netradiční ingredience, jako je fresh z trávy a libeček. Barmanských soutěží se účastním už 15 let, a když jsem připravoval tenhle koktejl, manželka mi řekla, že jí konečně jeden drink ode mě chutná," řekl čerstvý mistr světa. Na druhém místě skončil Laur Ihermann z Estonska a bronz si ze světového klání odnesl Matthew Ayrey ze Švýcarska.

 

Světové finále barmanské soutěže Mattoni Grand Drink 2024 proběhlo v sobotu 4. května v rámci zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. Na náplavce u hotelu Thermal se o mistrovský titul utkalo dvacet špičkových barmanů z celého světa včetně exotických zemí, jako Macao či Uruguay.

 

Program barmanského mistrovství světa oživil moderátor Libor Bouček a jedinečná bubenická show v podání známého uskupení Wild Sticks.

 

Soutěžící barmani měli za úkol namíchat originální nealkoholický koktejl, jenž musí být snadno připravitelný, splňovat kritéria zdravého a moderního nízkoenergetického míchaného drinku, a to v časovém limitu 6 minut. Nedílnou součástí každého soutěžního koktejlu je minerální voda Mattoni, pro kterou jsou Karlovy Vary domovem.

 
Vítěze vybírala odborná porota složená z prezidentů jednotlivých členských států Mezinárodní barmanské asociace IBA pod vedením ředitele soutěže a hlavního komisaře Radka Poláčka. Při hodnocení soutěžících kladla důraz hlavně na chuťovou harmonii, atraktivnost vzhledu a inovaci každého koktejlu.
 
Letošní ročník soutěže potvrdil aktuální trend v oblasti nealkoholických koktejlů, a tím je minimalismus. Soutěžící často používali jednoduché a čisté produkty a díky tomu bylo v soutěži asi rekordní množství čirých nebo jen lehce zabarvených koktejlů. Zároveň se začaly objevovat také velmi inovativní ingredience, které drinkům dodaly opravdu netradiční chutě," řekl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Dodal, že libeček a fresh z trávy ještě v žádném koktejlu neochutnal.
 
Nealkoholické drinky se stávají stále větším trendem. Mattoni pracuje s profesionálními barmany na jejich tvorbě a propagaci již téměř třicet let. Soutěž Mattoni Grand Drink, na které spolupracuje s Českou i Světovou barmanskou asociací, se za dobu svého konání stala oficiálním mistrovstvím světa a jednou z nejuznávanějších barmanských soutěží na světě. Nealkoholické koktejly, které z ní vzejdou, běžně udávají celosvětové trendy a dlouhodobě dokazují, že i nealko drinky jsou chutné, originální i zábavné.
 
Vybrané soutěžní koktejly z letošního ročníku soutěže Mattoni Grand Drink si návštěvníci Karlových Varů budou moci ochutnat i v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2024, který bude probíhat od 28. června do 6. července.
 
Česko slaví prvenství ve světovém finále soutěže Mattoni Grand Drink po 11 letech. Naposledy se to v roce 2013 podařilo Achimu Šiplovi.
 
 

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2024

 

1. místo Martin Vogeltanz, Česká republika, drink Nature: odměna 10 000 dolarů

2. místo Laur Ihermann, Estonsko, drink Cèst Paris!: odměna 3 000 dolarů

3. místo Matthew Ayrey, Švýcarsko, drink Heidi: odměna 2 000 dolarů

 

 

Recept na vítězný koktejl Nature Martina Vogeltanze

 

Ingredience:

  • Mattoni Grand perlivá 
  • Gordon‘s 0,0% alcohol free 2,5 cl
  • Koldokol sirup Meduňka a heřmánek 1,5 cl
  • Paragon Timur Berry 1,5 cl
  • Fresh z trávy 1 cl
  • Libeček 1 lístek
  • Zástřik citronovou kůrou

Ozdoba: Citronová kůra, včelí pyl

 

Postup přípravy: Do shakeru nalijeme nealkoholický gin Gordon’s, cordial Paragon Timur Berry, sirup a fresh z trávy, přidáme lístek libečku, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme perlivou Mattoni, promícháme, zastříkneme citronovou kůrou a ozdobíme.